Biztonsági tanácsok

Megfelelően biztonságos jelszóválasztás

Az a jelszó biztonságos, amit nehéz másoknak kitalálni, vagy amit egy erre alkalmas automatikus program nehezen fejt meg, de könnyen megjegyezhető.

A biztonságos jelszó:

• legyen megfelelő hosszúságú (legalább 8 karakter hosszú)
• ne legyen, vagy ne hasonlítson szótári (magyar vagy egyéb nyelvek) szavakra (pl. alma, elefánt stb.)
• ne legyen egyszerű karaktersor sem (pl. abcdef, 123456 stb.), vagy a billentyűzet sorban egymásután következő billentyűi (pl. qwertz, asdf stb.)
• ne utaljon közvetlenül a felhasználóra (ne legyen a felhasználó neve, beceneve, születési dátuma, lakcíme, stb.)
• álljon két- vagy többféle karaktertípusból: kisbetű, nagybetű, szám

Tartsa titokban jelszavát!

A jelszavát soha senkinek ne árulja el, vagy ha erre mégis sor kerül, akkor a következő belépést követően változtassa meg.

Használja a Kijelentkezés gombot!

A Kijelentkezés gomb használata különösen fontos olyan helyeken, ahol sokan használnak egy-egy számítógépet, pl. internet kávézókban, közösségi házakban.

Böngésző által ajánlott jelszó megjegyzés

Bár ez egy rendkívül kényelmes funkciója az egyes böngészőknek, sok veszélye van. Azon gépen, ahol ezt engedélyezi, bárki hozzáférhet az adatlapjához. Ha megváltoztatja a jelszavát, akkor minden gépen, ahol elmentette bejelentkezési adatait, le kell cserélnie az elmentett adatokat, hogy ne a régi adatokkal próbáljon meg automatikusan bejelentkezni.

Nyilvános és olyan helyeken, ahol egy számítógéphez többen hozzáférnek soha ne használja a böngésző jelszó megjegyzése funkcióját.

Használat nyilvános helyeken

• Mindig jelentkezzen ki a Kijelentkezés gombbal miután befejezte a Tarsashaz.com-on a böngészést.

• Soha ne hagyja, hogy a böngésző megjegyezze a jelszavát. Ezt a lehetőséget általában automatikusan ajánlja az internet böngésző.

Adathalászat

Az adathalászat (phishing) egyik klasszikus formája, hogy a bejelentkező oldalhoz hasonlót hoznak létre ez másik webszerveren. Itt, a belépés alkalmával eltárolják az e-mail címét és a hozzá tartozó jelszót, majd egy hibaoldalt jelenik meg, mintha valami nem működne a rendszerben. Az innen továbbmutató link már az igazi bejelentkező oldalra visz.

Ezt úgy lehet megelőzni, hogy mindig meggyőződik arról, hogy a böngésző cím sorában valóban a Tarsashaz.com hivatalos domain neve szerepel: tarsashaz.com.

Ha figyelmetlenségből egy ilyen adathalász oldalon mégis megadta a jelszavát, adatai biztonsága érdekében lehetőleg mielőbb jelentkezzen be az igazi Tarsashaz.com oldalra, és változtassa meg a jelszavát a Profilom menüpont alatt.